Sistem Bezbednosti Hrane – ISO 22000

Menadžerski standard ISO 22000 definiše zahteve koje organizacija / firma mora da ispuni u svom sistemu bezbednosti hrane.

Ciljevi i dobiti od ISO 22000:

  • Postojanje sistema za praćenje i kontrolu rizika za kontaminaciju hrane i izbegavanje bolesti od kontaminirane hrane i pića
  • Povećava poverenje kupaca u brend proizvoda i samim tim i proizvođača
  • Omogućava praćenje procesa proizvodnje prehrambenih proizvoda i kvaliteta istih

Može se primeniti u svim organizacijama / firmama u bilo kom delu procesa proizvodnje hrane) i sastoji se od:

  • Kreiranja sistema i izrade dokumentacije
    • politike i ciljeva
    • poslovnika
    • procedura i uputstava
    • procesa
    • zapisa
    • resursa (materijalnih, kadrovskih i komunikacije)
  • Implementacije i obuke zaposlenih
  • Održavanja i monitoringa, kroz izveštaje i  zapise
  • Stalnog poboljšavanja

Koraci u primeni:

  • Tim za bezbednost hrane
  • Karakteristike proizvoda. Opis koraka procesa i kontrolnih mera
  • Predviđena upotreba
  • Dijagrami toka proizvodnje
  • Analiza opasnosti. Identifikacija opasnosti i utvrđivanje prihvatljivih niova. Ocenjivanje opasnosti. Izbor i ocenjivanje kontrolnih mera
  • Identifikacije kritičnih kontrolnih tačaka (CCP-ova)
  • Utvrđivanje kritičnih granica za kritične kontrolne tačke
  • Sistem za praćenje kritičnih kontrolnih tačaka
  • Mere koje treba preduzeti kada rezultati praćenja pređu kritične granice
  • Planiranje verifikacije
  • Zahtevi koji se odnose na dokumentaciju. Ažuriranje preliminarnih informacija i dokumenata u kojima se specificiraju PRP-ovi i HACCP plan.