Proizvodnja / prerada
hrane i pića
Bezbednost hrane i pića
Menadžerski standardi 
Sistem Bezbednosti Hrane – ISO 22000 
Menadžerski standard ISO 22000 definiše zahteve koje organizacija / firma mora da ispuni u svom sistemu bezbednosti hrane.
Ciljevi i dobiti od ISO 22000:
- Postojanje sistema za praćenje i kontrolu rizika za kontaminaciju hrane i izbegavanje bolesti od kontaminirane hrane i pića
- Povećava poverenje kupaca u brend proizvoda i samim tim i proizvođača
- Omogućava praćenje procesa proizvodnje prehrambenih proizvoda i kvaliteta istih
Može se primeniti u svim organizacijama / firmama u bilo kom delu procesa proizvodnje hrane) i sastoji se od:
- Kreiranja sistema i izrade dokumentacije
- politike i ciljeva
- poslovnika
- procedura i uputstava
- procesa
- zapisa
- resursa (materijalnih, kadrovskih i komunikacije)
- Implementacije i obuke zaposlenih
- Održavanja i monitoringa, kroz izveštaje i zapise
- Stalnog poboljšavanja
Koraci u primeni:
- Tim za bezbednost hrane
- Karakteristike proizvoda. Opis koraka procesa i kontrolnih mera
- Predviđena upotreba
- Dijagrami toka proizvodnje
- Analiza opasnosti. Identifikacija opasnosti i utvrđivanje prihvatljivih niova. Ocenjivanje opasnosti. Izbor i ocenjivanje kontrolnih mera
- Identifikacije kritičnih kontrolnih tačaka (CCP-ova)
- Utvrđivanje kritičnih granica za kritične kontrolne tačke
- Sistem za praćenje kritičnih kontrolnih tačaka
- Mere koje treba preduzeti kada rezultati praćenja pređu kritične granice
- Planiranje verifikacije
- Zahtevi koji se odnose na dokumentaciju. Ažuriranje preliminarnih informacija i dokumenata u kojima se specificiraju PRP-ovi i HACCP plan.