Sistem Bezbednosti Hrane – HACCP
Analiza rizika u kritičnim kontrolnim tačkama

Cilj HACCP-a:

  • Ispunjenje higijenskih i sanitarnih zahteva iz zakonske regulative
  • Prevencija narušavanja kvaliteta hrane i pića u procesima/fazama lanca hrane:
    • Kontrola ulaznih sirovina i vode,
    • Kontrola procesa pripreme sirovina i ambalaže, prerade i obrade proizvoda
    • Kontrola pakovanja i ambalaže
    • Kontrola temperature i skladištenja
    • Kontrola isporuke
  • Smanjenje rizika za pojavu kontaminacije hrane I pica, tokom svih procesa obrade hrane
    • Mikrobiološke – bakterije, gljivice, paraziti, virusi, protozoa, crvi, alge...
    • Hemijske – sredstva za čišćenje, pesticide, nitriti I nitrati, toksini, ostaci hemijskog tretmana hrane
    • Fizičke – staklo, metal, kamenje, štetočine, nakit, delovi opreme za rad, prljavština
    • Kao i (degradirano) stanje prehrambenog proizvoda koje može imati štetne posledice po zdravlje korisnika/potrošača

HACCP Ciklus:

  • Utvrđivanje odgovornosti i ovlašćenja učesnika u lancu proizvodnje hrane
  • Analiza stanja dokumentacije, infrastrukture, opreme i kompetencije zaposlenih
  • Identifikacija opasnosti i rizika u procesu rada
  • Utvrđivanje kritičnih kontrolnih tačaka u HACCP planu
  • Preduzimanje preventivnih i korektivnih mera
  • Monitoring i kontrola

Veliki broj razvijenih država ima zakonsku obavezu za proizvođače hrane da moraju imati sertifikovan HACCP sistem, radi plasiranja prehrambenih proizvoda na njihovo tržište.