Proizvodnja / prerada
hrane i pića
Bezbednost hrane i pića
Menadžerski standardi 
Sistem Bezbednosti Hrane – HACCP
Analiza rizika u kritičnim kontrolnim tačkama 
Cilj HACCP-a:
- Ispunjenje higijenskih i sanitarnih zahteva iz zakonske regulative
- Prevencija narušavanja kvaliteta hrane i pića u procesima/fazama lanca hrane:
- Kontrola ulaznih sirovina i vode,
- Kontrola procesa pripreme sirovina i ambalaže, prerade i obrade proizvoda
- Kontrola pakovanja i ambalaže
- Kontrola temperature i skladištenja
- Kontrola isporuke
- Smanjenje rizika za pojavu kontaminacije hrane I pica, tokom svih procesa obrade hrane
- Mikrobiološke – bakterije, gljivice, paraziti, virusi, protozoa, crvi, alge...
- Hemijske – sredstva za čišćenje, pesticide, nitriti I nitrati, toksini, ostaci hemijskog tretmana hrane
- Fizičke – staklo, metal, kamenje, štetočine, nakit, delovi opreme za rad, prljavština
- Kao i (degradirano) stanje prehrambenog proizvoda koje može imati štetne posledice po zdravlje korisnika/potrošača
HACCP Ciklus:
- Utvrđivanje odgovornosti i ovlašćenja učesnika u lancu proizvodnje hrane
- Analiza stanja dokumentacije, infrastrukture, opreme i kompetencije zaposlenih
- Identifikacija opasnosti i rizika u procesu rada
- Utvrđivanje kritičnih kontrolnih tačaka u HACCP planu
- Preduzimanje preventivnih i korektivnih mera
- Monitoring i kontrola
Veliki broj razvijenih država ima zakonsku obavezu za proizvođače hrane da moraju imati sertifikovan HACCP sistem, radi plasiranja prehrambenih proizvoda na njihovo tržište.